ПсевдоКультура

Сьогодні в мене був на диво інформативний день. Інформативний не тому, що сприйняла велику кількість інформації, а, швидше, тому, що видала багато :). Інформаційний потік також буває різним — як у цьому випадку — внутрішнім (сприйняття) і направленим назовні, в протилежному напрямку. Буває він емоційним, чуттєвим, візуальним, словесним, тактильним… В процесі обміну такими потоками формуються думки, набираючи вербальної форми, матеріалізуючись...

Під час цікавої розмови на чотирьох людей на трьох мовах сформувалася одна така стосовна явища «культури». Маю на увазі «культуру» у глобальному розумінні, як спадщину цілого людства або окремого народу, конкретного часового проміжку. І бачу тут таке якесь розгалуження. Перша гілка — то є поп-культура, те що нам пропонують з усіх сторін. Те, що  є комерційним продуктом, створення якого має на меті масове споживання й отримання максимальної вигоди. Поп-музика та інші види мистецтва (мистецтва?). Реклама, що кричить на нас з біл-бордів, сіті-лайтів, телевізора, комп'ютера, паркану, вітрин, на вулиці, вдома, в громадському транспорті. Це все засмічує мозок. Обмежує, ставить у рамки, змушує мислити шаблонно й поверхово.

А є інша культура, некомерційна. Це і є якраз те, що не всі розуміють. Те, що не розраховане на пересічного модника. Щось глибоке, що приховано відображає теперішню епоху. Те, що вимагає вродженого генія для створення і натренованого інтелекту для розуміння. Те, що потрібно вишукувати, бо воно не постукає тобі у двері, не вискочить з телевізора… Те, що нащадки будуть вивчати в підручниках. Така культура безкорисна, тому й потребує підтримки. Нехай навіть моральної :)

12 коментарів

Володимир Карагяур
Який же приклад цієї культури потрапив до тебе вчора?
Ірина Вікирчак
Ех, то було 4-годинне спілкування з культурною діячкою з Німеччини, Маріон Мендез, про яку я тобі розповідала. Ми обговорювали проекти і шлях їх реалізації. Десь тоді виплило на поверхню чітке бачення проблеми — некомерційність поезії зокрема.
Святослав Вишинський
Поєднання культури з комерцією завжди загрожує першій поступовим розчиненням і перетворенням на симулятивний придаток другої. Є щось украй інфернальне в тому, що почуттями — а поезія є вираженням найбільш інтимних, глибинних почуттів — можна торгувати. Як би про це не йшлося, але схема надто проста: право читати, чути або бачити виражені почуття митця можна і «потрібно» купувати.
Лілія Шутяк
Найчастіше справжня культура тільки моральну підтримку й має… на жаль!
Ірина Вікирчак
І то від тільки від окремого сектору публіки — від інтелігенції, справжньої, а не купленої.
Максим Козменко
Біда з тією культурою! Попри все існує одна-єдина культура, яка так і називається — культура. Вона дійсно є духовним зрощенням людини в своїх діях, поглядах і відношеннях щодо світу. Вона дійсно сприйнятна всіма людьми і всі люди є культурними. Ось тут і біда з тією культурою! Поміж людей вона починає ділитися на рівні окультурення. Тому й виявляємо для себе: культуру первісних людей, культуру рабського суспільства, культуру високу й низьку, духовну й матеріальну культуру, культуру відродження й занепаду, поп-культуру й культуру як виховання. Нині час культури попсового зразка (масова культура, ось та дурнувата вигадка пролетаріїв і демократів))). Інтелігенцію сунуть вбік, бо то розум, а його маса («попула», або простіше й доступніше «попа») боїться. Інтелігенція (і справді справжня) не в моді. Бо надто розумна. (Згадаємо оте дурнувате масове «Ти чо такий умний, да?!»)
Лілія Шутяк
Культура первісних людей — це просто як про деяких студентів)))
Володимир Карагяур
Та нічого, завдяки таким людям як Ірина така культура є, нікуди вона не зникла. І буде…
Ірина Вікирчак
Дякую :))))) Буду старатися :)
Віталій Голопапа
Різні культури бо мислення в їх носіїв зовсім інше всі релігії про це твердять
Ірина Вікирчак
Насправді, не читав уважно пост, правда? Тут не йдеться про культури в розрізі різний країн чи націй, йдеться про два пласти в рамках одного сучасного суспільства.
Віталій Голопапа
та невже)
щож дуже добре що ви дойшли до таких висновків після вашої розмови
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте